Tut Ankh Amon – og du må godt røre ham!

En af de tre indre sarkofagerFor præcis 45 år siden kom min far ud for et slemt trafikuheld, der sengelagde ham en måned på Fåborg Sygehus langt fra familien i København.
(og nej, det er IKKE ham på billedet)…
 Blandt de bøger, han fik af behjertede venner, var en bog, der hed “Forsvundne verdner – arkæologi fortalt som roman” . Forsiden var prydet af et imponerende farvefoto af barnekongen Tut Ankh Amons gravmaske i det rene guld.
Da min far kom hjem – nu med fuldskæg – erobrede jeg bogen for altid og læste med stor indlevelse om den britiske arkæolog Howard Carter, der gravede i et år, før han ved et tilfælde fandt det bedst bevarede og uplyndrede gravkammer, der endnu er fundet i Kongernes Dal i Ægypten.

Det første kammer var fyldt med skatte som Tut ´skulle have med sig.Fortællingen om, hvordan han skovlede gravindgangen til igen og ventede nervepirrende 14 dage på, at hans ven og medfinancier kom fra London til Ægypten for at de kunne åbne graven sammen, hvordan de derefter ryddede den stenfyldte gang, kom igennem de skjulte døre og endelig bankede hul ind til et kammer, der var som en kæmpekasse i guld, har dannet mange billeder på min nethinde siden.
Men jeg har aldrig set skattene, der for de flestes vedkommende fortsat er i Ægypten.

Tre kæmpeskrin i guld, og tre sarkofager, før man når ind til Tuts mumie. Her stillet på række, men de er funden inden i hinanden som en russisk babuskadukkeNu er skattene på en måde samlet igen, idet 1000 af effekterne er blevet genskabt og vises på en særudstilling i Hamborg, og, hvad endnu bedre er, gravkammeret er rekonstrueret i en tredimensional udgave, så man kan få fornemmelsen af Carters bevægelse. Jeg ved, det ikke er de rigtige effekter, men det er mere den massive oplevelse af alt det guld på een gang, jeg er fascineret af.
 
Tag ned og se udstillingen inden den 28. august 2010Anmeldelserne har været overordentlig gode især over 3d-genskabningen.
Meget er også rekonstrueret efter en minutiøs gennemfotografering, som en museumsfotograf foretog i året efter fundet, for 87 år siden. Den udstilling rejste min familie og  jeg til Hamborg for at se. Udstillingen er blevet forlænget til den 29. august i Hamborg. Fortsætter til Køln og Madrid.
 

Det er svært at beskrive min begejstring. Dels over det kommunikative i udstillingen, der fuldstændig intuitivt, bedre end den bedste intuitive brugergrænseflade på en webside, foregriber den besøgendes tankegang og viser dét, man lige spurgte sig selv om.

Dels over netop det at være der selv. At se det puslespil, det æske-på-æske-system, som hans sarkofager lå i.
Jeg kan ikke med ord beskrive det godt nok.
Der er små otte dage tilbage – Tag derned og se !

Og så må man godt røre ved alle genstandene og tage billeder selv!Hamborg er generelt en glimrende udstillingsby. Jeg har tidligere rejst også med hele familien til byen for at se en udstilling med effekter hentet op fra Titanic. Der er også et Beatlesmuseum, men det var nu den gamle konge, vi gik efter.

Abelone Glahn

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.