Fridag med gener,city-bjerg og mode-benprotese

Forleden deltog jeg i TEDx Copenhagen, en form for fridag for 250 deltagere, der blev bombarderet fra klokken 9 morgen i eet stræk til klokken 17 med 18 minutter lange input fra mennesker med en passion.
Vi kom igennem 16 indlæg både live og i form af videoer fra det verdensomspændende initiativ TEDx, hvis koncept er at ideer og tanker skal spredes gratis ved hjælp af internettet hver dag  i små bidder. “Ideas worth spreading”  

Der var så mange input, at jeg valgte bare at tage det som en fridag og suge til mig. Der er gået nogle dage, og jeg spørger mig selv, hvilke indlæg, jeg umiddelbart bedst kan huske, og hvad der ellers prentede sig i hukommelsen.  

Her er i punktform: 

Lone Frank fortalte om sit eget gen

At dele sine gen-oplysninger kan bidrage til forskning, var Lone Franks pointe

– at man kan få kortlagt sit gen, og at man ikke behøver være bange for at få noget at vide om, hvad man er arveligt disponeret for, for man vælger selv, hvad man vil have at vide, OG ved at få kortlagt sit gen kan man bidrage til forskningen og stille sit gen til rådighed. Den pointe – at bidrage til en kortlægning, der kan komme andre til gode – var væsentlig.
 Lone Frank, forfatter til (blandt andre) bogen Mit smukke genom,    

Mikael Colville viste bl.a. billeder af indendørs hjælme til børn!

– at det ikke nødvendigvis er sikkert at køre med cykelhjælm. Det er en del af skræmmebilledet og er med til at gøre, at vi lever i en angstens verden. Meget levende, morsomt og charmerende fortalt af Mikael Colville Andersen, der også viste hjælme  til børn seriøst produceret til indendørs brug! Han forklarede tillige, at en del af cykelhjælmene var testet alene for slag, der kom ovenfra, ikke fra siden. Det mest tankevækkende var vinklen, at vi tror vi kan beskytte os fra alverden.  

Havbars som sushi

Havbarsen, der blev omtalt i indlægget, blev serveret af Sticks and Sushi som leverede et fantastisk måltid mad. Havbarsen er nederst til venstre i billedet.

– at det kan lade sig gøre at drive en økologisk fiskefarm i Spanien i tidligere inddæmmede arealer, TIL LANDS, altså,  og fremstille en havbars, der smager godt, fast i kødet og lige til at filettere og lægge på en sushi. ( vi fik den serveret senere ved frokosten i det udsøgte måltid, som Sticks and sushi leverede!)
Det interessante i den historie er, at farmen udgør sit eget økosystem, og sågar har pelikaner, der flyver 150 miles hver dag fra deres redeområde til farmen for at æde af fiskene – og det betragtes som en succes hos dem, der driver farmen! tyankevækkende, fordi det område, jeg bor i, lolland-Falster – med lignende held sikkert kunne oversvømme dele af landet, der i forvejen er inddæmmede arealer og udnytte til et havbrug til lands. der er allerede planer om algebrug i vandhuller, så hvorfor ikke fiskefarme til lands.
Indlægget kom fra Dan Barber, der fortalte om to fisk, han var blevet forelsket i.
  

 

– at to gutter Kaspar Colling Nielsen & Mik Thobo-Carlsen har overvejet og ligefrem udregnet planerne til at lave et bjerg i udkanten af København. Mount  

Kasper Colling Nielsen og hans bjerg Mount København

Kasper Colling Nielsen og hans bjerg Mount København

Copenhagen, såmænd. Fed ide undfanget på Knippelsbro, hvor forfatteren Kasper Colling Nielsen gik en tur og så en skyformation over København, der lignede et 4-5 kilometer højt bjerg. Alene billedet af skylinen var breathtaking.
Synet blev senere til en roman, der udkom tidligere på året.
pointen er ikke så meget at bygge et bjerg ( det tager små 200 år), men at bjerget bygget på den rigtige måde kan forsyne hovedstaden ( og sikkert lidt mere til) med energi og vand i et økosystem, foruden at det selvfølgelig kan blive et vartegn. Mik Thobo-Carlsen greb sin vens ide og gik med på at udregne hvad det egentlig vil koste at lave et sådant bjerg.  

Benproteser beregnet til atleten Aimee Mullins

Benproteser beregnet til atleten Aimee Mullins

– at man kan overveje at se kunstige ben som et sted at udfolde kunst på! At benproteser kan være kunstværker, og at det at man bærer benproteser åbner mulighed for, at man, – hvis man tilfældigvis, som fremlæggeren atleten Aimee Mullins, også er model – kan optræde som havfrue med hale, få håndskåret sine benproteser som hellange støvler med træets årer og knaster synlige, og man kan vælge at vokse sig 10 cm højere på vildt høje sko også, mens andre lavpisssere ligefrem går rundt og blive misundelige på de flotte lange lemmer. Se videoen for at forstå, hvad jeg taler om. Pointen er at handicap kan ses som fortrin, og at der intet sted står skrevet at benproteser skal ligne menneskeben. Aimee Mullins er også atlet, og hendes benproteser til løb er skabt til løb, ikke til at ligne menneskeben.  

Nogle af Aimee Mullins forskellige benproteser

Nogle af Aimee Mullins forskellige benproteser

Der var mange flere indlæg. Her er linket til de fire videoer, der blev vist.
Og her er linket til samtlige danske indlæg. Alle sammen blev holdt på engelsk. Jeg vil ikke forsøge at beskrive dem alle, men de er lagret i mit baghoved, og når jeg bladrer i programmet, dukker de op i flash.  

Til alt held var også Danmarks Radio til stede, og den 16. december 2010 om eftermiddagen vises tre timer i uddrag på DR2 i programmet Danskernes Akademi. Glæd dig.

Abelone Glahn

Trackbacks og pingbacks

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.