Dokumentér og italesæt cyberchikanen

Gøteborg er i disse dage skueplads for en grim sag om cyberchikane, der er kommet ud af kontrol. På baggrund af de kilder, der indtil nu foreligger, ser det ud som om hele sagen begynder med, at en 17-årig pige opdager, at hun bliver hængt ud på billeddelingstjenesten Instagram, og at hun efterfølgende kontakter dem, der har hængt hende ud og truer med at melde dem til politiet.
Hvem der derefter gør hvad,  er ikke klarlagt, men ifølge hende , der udtaler sig til Expressen, bliver hendes navn efterfølgende udnyttet til at oprette en falsk profil, hvor ”hun” hænger mange andre ud med billeder og ord. Harmen over disse virtuelle overgreb får mange unge til at samles for desværre så i selvtægt at ville straffe hende. Resten kan man læse om i andre medier.

Frem i lyset
Min intention med at skrive dette indlæg er at gøre opmærksom på, at vi ikke må lukke øjnene for cyberchikane eller gøre den til vores eget private problem. Vi skal havde den frem i lyset, tale om den, forholde os til den, frem for at slette, ignorere eller affinde os med at blive forulempet på nettet.
Pigen i Gøteborg fandt sig ikke i det og skrev til dem, der forulempede hende. Jeg aner ikke, om hun fastholdt et skærmbillede af den oprindelige cyberchikane, men det håber jeg for hende. For hun kan få brug for at dokumentere, hvordan det hele begyndte.

Dokumentér og italesæt
Det er nemlig dét, vi skal – dokumentere og italesætte, for derigennem at forebygge at det sker igen og igen. Vi skal ikke gribe til selvtægt, som det sker i Sverige, men vi skal systematisk dokumentere overgrebene og forholde os til dem.
Præcis som med den ”ordinære” mobning, der finder sted på skoler og arbejdspladser.  Det er lykkedes at komme en hel del mobning til livs, fordi netop skoler og arbejdspladser har taget problemet alvorligt, debatteret hvilken måde, man synes man skal tale sammen på på arbejdspladsen, og har fået lagt en mobbepolitik for stedet. Mange mobninger er ophørt, fordi man har fået tilfældene frem i lyset, talt om dem, husket hinanden på, at man ikke mobber hinanden og synliggjort casene, så det er blevet klart for alle, voksne og børn, at mobning ikke er acceptabelt.

Ikke en privat sag
Cybermobning er også et overgreb. Vi taler ikke så meget om det – endnu. Men det skal vi. Vi skal have eksemplerne frem i lyset, vi skal tale om dem, og vi skal finde grænserne for, hvad vi synes, skal være acceptabel opførsel på nettet.
Derfor skal vi først og fremmest huske at dokumentere, når det sker. Og vi skal have en fast rutine for fastholdelse af dokumentationen og indberetningen af episoder, hvor små de end måtte forekomme. Cyberchikaneres man over længere tid, knækker filmen måske til slut, og hvis man ikke har dokumenteret undervejs, at man var udsat for chikane, er der ingen mulighed for at bevise arbejdsskaden.

Derfor:
– Når du oplever cyberchikane, så start med at fastholde beviset: Tag et screenshot eller et foto med din mobiltelefon, så du har både dato og tid fastholdt. Den, der chikanerer dig, kan jo hurtigt finde ud af at slette sine spor, så det er klogt for dig at fastholde chikanen på denne måde
–    Tal om, at du er blevet chikaneret og sørg for, at det bliver indberettet det rigtige sted – er du elev på en skole, så tal med lærer/rektor. Er du ansat i en virksomhed, så tal med sikkerhedsrepræsentanten og chefen.
Kun ved at tale om disse episoder og bringe dm frem i lyset kan vi gør os håb om at komme dem til livs.

Vi vil formentlig aldrig kunne stoppe folk i at genere hinanden, hverken fysisk eller virtuelt. Men vi kan forebygge noget af det ved simpelthen at vende os mod chikanen, dokumentere den, italesætte grænserne for, hvad vi skal finde os i.

Hvordan skærmbillede?
Ved du ikke, hvordan du laver et screenshot eller screndump, som det også kaldes, så kommer her opskriften:

Find tasten på dit PC-tastatur, hvor der står Print Screen eller lignende. Tryk på den. På en MAC: tryk CMD (Æble)+shift+3 .
Åbn et worddokument. Tryk CTRL + v, og du har kopieret billedet af skærmen ind i et stykke papir.
På en MAC: tryk CMD (Æble)+shift+3 .
Gem og Print ud og  tag det med til din sikkerhedsrepræsentant.

Abelone Glahn

Én kommentar til “Dokumentér og italesæt cyberchikanen

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.