Dette tjekker headhunterne

Naturligvis tjekker headhunterne eventuelle kandidater til jobs på nettet. Jo højere placering en person skal have, jo mere tjekkes de på nettet. (jfr. Samvirkes undersøgelse i foråret 2008)
Alligevel virker det overraskende for mange, at headhuntere også tjekker facebook og LinkedIn og ikke kun bruger en almindelig googlesøgning.


Det er åbenbart så overraskende for jobsøgende kandidater, at headhunterfirmaerne ligefrem bliver nødt til at fortælle, at de gør det.
 Headhunterfirmaet Totem skriver for eksempel på deres hjemmeside:

        Hvad tjekker Totem i forbindelse med ansøgere/kandidater til stillinger?

I forbindelse med din ansøgning via Totem spekulerer du måske på, hvad Totem tjekker omkring dig.I Første omgang bruger vi naturligvis dit c.v. og din ansøgning som basis for at vurdere, om du er relevant til en given stilling. Indkaldes du til samtale hos os, går vi lidt videre;

  • Vi går på nettet og søger på dit navn blandt andet via Google
  • Vi går ind på de websites, der repræsenterer de virksomheder, hvor du før har arbejdet
  • Vi går ind på Facebook og Linkedin for at se om du er på disse sites og hvad du har skrevet om dig selv

Hvad gør vi ikke?

  • Vi kontakter ikke personer, som du har angivet som referencer, uden at dette er aftalt med dig

Det kan virke en smule grænseoverskridende , at vi sådan tjekker nettet omkring din person, men da vi gerne vil være bedst muligt forberedt i forhold til dialogen med dig, er det naturligt også at anvende Google, Facebook og Linkedin. Vores kunder forventer desuden, at vi kan afdække hele personen/kandidaten til et job, og derfor vil vi gerne gøre vores arbejde professionelt og grundigt før du går videre.

Hvordan bruges oplysningerne?

Som alle andre oplysninger omkring din person, kan der være ting, som vi gerne vil diskutere med dig, såfremt du går videre til samtale med vores kunde. Men det er altså fuldt lovligt i Danmark at være medlem af et politisk parti eller at skrive læserbreve, så lad os være realistiske om anvendelsen af de oplysninger vi finder; de bruges til dialog med dig.

Det er fornuftigt, at Totem således understreger, at man bruger nettet i søgningen, men for mig er det overraskende, at folk stadig kan føle det grænseoverskridende, at de udsøges på nettet:

Hvis man går til en jobsamtale, forventer arbejdsgiveren, at man som minimum har tjekket firmaets hjemmeside som forberedelse.
Hvordan kan det så være grænseoverskridende, at firmaet på samme måde som forberedelse tjekker kandidatens “hjemmeside”, hvilket en profil på især Linked In opfattes som ?

Det kan kun føles grænseoverskridende, hvis man ikke har forstået, at internettet er grænseløst, og ikke har “klædt sig ordentligt” på til uventede virtuelle møder.

Abelone Glahn

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.